In gesprek met Bram en Wim over de technische onderzoeken
Een MIRT-verkenning draait om het onderzoeken van geschikte ‘alternatieven’, in dit geval bus, trein en metro. Hierbij komen verschillende complexe technische vraagstukken naar voren. Om hier wat meer over te weten te komen, gingen we in gesprek
met Bram (manager techniek & exploitatie van IB-1: combinatie Arcadis, Antea Group, PosadMaxwan, TwynstraGudde) en Wim (manager techniek & exploitatie projectorganisatie OVAH).
Wat moet er onderzocht worden om een nieuwe OV-verbinding tussen Amsterdam en Haarlemmermeer aan te kunnen leggen?
Wim: “Ten eerste onderzoeken we of we ‘de verbindingen ingepast krijgen. Dus kan het traject voor een bus, trein of metro volgens de geldende richtlijnen en normen ingepast worden in de fysieke ruimte die er beschikbaar is? Ten tweede moet onderzocht worden wat de effecten zijn van zo’n OV-verbinding op de omgeving. Bij techniek en exploitatie richten we ons op de eerste vraag. De effecten op de omgeving worden met een uitgebreide milieueffectrapportage onderzocht.”
Bram: ”Past het, mag het en gaat iedereen er ook daadwerkelijk gebruik van maken straks. Dat is in feite waar het op neerkomt.”
Naast het gebruikelijke werk in deze fase worden er ook nog verdiepende onderzoeken uitgevoerd. Wat is daar de achterliggende gedachte achter?
Bram: “Om echt zeker te weten dat dingen kunnen worden gebouwd, moet je net iets verder kijken dan je normaliter in een verkenning doet. En daar komen die verdiepende studies heel goed van pas. Mooi voorbeeld is een boortunnel dwars onder Schiphol. Dat is zo bedacht en op papier gezet, maar kan het ook echt en wat zijn daar de eventuele aandachtspunten bij?”
Wim: “Het laatste wat je wil, is verrast worden. Dus daar waar de risico’s groot zijn, doe je verdiepend onderzoek.”
Er worden nu vijf verschillende OV-verbindingen onderzocht. Hoe weet je nu wat uiteindelijk het beste alternatief is?
Bram: “Dat is het gevolg van een heel lang onderzoekstraject en komt uiteindelijk allemaal samen in een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA). Dat is als het ware één uitgebreide analyse die alle plussen en minnen van alle alternatieven op verschillende gebieden tegen elkaar afweegt. Denk aan kosten, duurzaamheid, milieueffecten, bereikbaarheid etc.
Wat zijn de grootste technische uitdagingen voor dit project?
Bram: “We zijn in sneltreinvaart vijf alternatieven aan het vergelijken en uitwerken in een volle binnenstedelijke omgeving. Dit zorgt elke week voor nieuwe uitdagingen op ons pad. Maar een van de grootste uitdagingen voor het onderzoek is toch wel een nieuw ondergronds station bouwen onder Schiphol zonder al te veel hinder te veroorzaken voor alle operationele processen die daar plaatsvinden. Ook de Schinkel oversteken is een flinke puzzel. Daar is zo weinig ruimte, dat het voelt alsof je aan het ontwerpen bent op een postzegel.”
Wim: “Een ander punt is de Stelling van Amsterdam, een oude verdedigingslinie gelegen rondom Amsterdam. Deze maakt onderdeel uit van UNESCO werelderfgoed. Hier kunnen we natuurlijk niet zomaar doorheen gaan. Daarnaast is er een aantal raakvlakprojecten zoals Zuidasdok waar we voortdurend rekening mee moeten houden. Genoeg uitdagingen dus.”
Door welke infraprojecten in binnen- of buitenland worden jullie geïnspireerd voor dit project?
Bram: “Dat zijn er meerdere. In de ontwerpen van deze OV-verbinding staan dingen die nog nooit eerder in Nederland zijn gedaan. Zoals stations op grote diepte. Daarom kijken we bijvoorbeeld naar Stockholm, waar ze nu een soortgelijk diep ondergronds station aan het ontwerpen zijn. Maar we bestuderen ook verschillende gerealiseerde stations in Londen en Barcelona. Op deze manier kunnen we aantonen dat de dingen die we nu aan het voorstellen zijn ook echt mogelijk zijn.”
Wim: “Daarnaast worden de lessen die zijn geleerd uit het realiseren van de bestaande Noord/Zuidlijn ook meegenomen. Zo wordt er binnen het OVAH-project heel bewust onafhankelijke tegenspraak georganiseerd. Dit doen we met onze adviseurs van AS Connect maar dit kunnen ook externe deskundigen zijn. Al het werk dat we doen tijdens de verkenning wordt door hen getoetst met als doel om ons verhaal zo sterk mogelijk te maken.”
Meer informatie
Heb je naar aanleiding van dit bericht vragen of wil je iets met ons delen, stuur een email aan info@ovamsterdamhaarlemmermeer.nl